Motor

Goed nieuws voor de nieuwe motorrijder:

Met ingang van 1 januari 2014 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen, dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 hebt gehaald.

Er bestaan drie categorieën: A1, A2 en A

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, je leeftijd en ervaring:

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW en de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW en de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen en de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar, maar dan moet je wel  minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2.

Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen en de minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Motorrijles

Motorrijden is de laatste jaren enorm populair geworden.
Het is snel en gemakkelijk manoeuvreren tussen het overige verkeer en het is heerlijk om te toeren.
Geen bescherming van een auto, maar echt genieten van de natuur en de omgeving.

Het vertrekpunt van de rijles is altijd de rijschool, zodat u op eigen gelegenheid hier naar toe dient te komen. Er is voldoende ruimte om te parkeren.
De instructeur rijdt achter u met de motor en er wordt instructie gegeven via een portofooninstallatie. De eerste lessen zal veel aandacht worden besteed aan voertuig beheersing (de bijzondere verrichtingen) van de motor, dit gebeurt op een parkeerplaats in de omgeving.

Tijdens het rijden op de motor is het verstandig beschermende kleding te dragen (de enige kreukelzone op de motor zit in je pak) en dit moet dus ook tijdens de les. Wij adviseren u dan ook passende kleding aan te schaffen voor u met lessen begint. Voor hen die geen juiste kleding hebben, kunnen wij voorzien in motorkleding en eventueel een helm.

Lessen

Wie motorrijlessen wil nemen, moet eerst een theoriecertificaat halen voor de motor (categorie A). Dit certificaat blijft 1,5 jaar geldig.
Als je al in het bezit bent van het rijbewijs B hoef je niet eerst het theoriecertificaat A te halen. Je mag dus al motorrijlessen nemen. Als je aan het praktijkexamen wilt deelnemen, moet je echter wel een geldig theoriecertificaat A kunnen overleggen.

Het Praktijkexamen motorrijden bestaat uit 2 delen: AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming). Het examen voertuigbeheersing bestaat uit een aantal bijzondere verrichtingen die de cursist met de motorfiets uit moet voeren (meer over de examens, klik hier).

Basismotoropleiding/Spoedopleiding

Bij de basisopleiding les je normaliter 1 of 2x keer in de week. We spreken dan meestal 1,5 uur af, zodat u dan in een les voldoende tijd hebt om te oefenen. Tijdens de eerste lessen ligt de nadruk op de voertuigbeheersing (AVB examen). In geval van spoed, les je meerdere keren in de week.

Meer weten of wil je je aanmelden?
Bel ons op 0251 312117 of 06 44330354 of vul je gegevens in via het contactformulier.